WEDSTRIJDVERSLAGEN

 

Verslag laatste wedstrijd

5de speeldag : Spouwen-Mopertingen - F.C. Heur-Tongeren  3 - 0

Na het 1-6-debacle tegen Hades leek Spouwen-Mopertingen voorbestemd voor een seizoen degradatievoetbal, maar tegen Heur-Tongeren toonde geel-blauw een heel ander gezicht. De bezoekers hadden weliswaar veldoverwicht, maar de thuisploeg was efficiënter en won verdiend. Twee buren die vorige week werden ingeblikt door Hades en wat goed te maken hadden, heel wat spelers die ooit in het andere kamp stonden, een naar coronanormen behoorlijke opkomst: genoeg elementen om van Spouwen-Mopertingen - Heur-Tongeren een leuke derby te maken. Die verwachting viel wat tegen. In beide rechthoeken gebeurde te weinig om gewag te maken van een onvergetelijke herfstdag.

Het zal geen mens verbazen dat die vaststelling geen issue was in de kleedkamer van Spouwen-Mopertingen. Van de aardedonkere vooruitzichten van vier dagen voordien was geen sprake meer. Met heel veel dank aan Joren Paulus, die tegen één van zijn ex-ploegen een dijk van een match speelde. De 25-jarige verdediger, in het tussenseizoen overgekomen van Diest, stak de bezoekende spits Dango in zijn achterzak, verdubbelde net voor de pauze de erg vroege 1-0-voorsprong met een heerlijk geborstelde vrije trap en ging voorop in het defensieve verweer. “Het geeft een heerlijk gevoel als je zo’n bal in het dak van het doel ziet gaan”, lachte de Vrerenaar. “Scoren is uiteraard fijn, maar deze overwinning is nog zoveel leuker. Na Hades zaten we echt aan de grond, we voelden ons vernederd. Zaterdagmorgen draaiden we de knop om tijdens een goed gesprek. We kwamen overeen om het voetbal even achter ons te laten en het groepsgevoel te laten primeren.” “We speelden misschien niet het mooiste voetbal, maar we slaagden er wel in een stevig blok neer te zetten en ons hoofd voor iedere bal te leggen. Tegen Hades voetbalden we als een stel miniemen, dat mocht geen tweede keer gebeuren”, aldus Paulus, die in het centrum van de verdediging speelde. Daardoor kon Ernens opschuiven naar het middenveld. Een succesvolle zet van trainer Wim Hayen. De 41-jarige coach houdt de voeten echter op de grond en realiseert zich dat één overwinning geen reden is om euforisch te worden. Met de komst van Tanriver Kaan heeft hij er wel een middenvelder bij, maar door de blessure van Poell blijft de spoeling voorin erg dun. Hij moet bidden dat er niets gebeurt met Cokgezen.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Clemens, Haenen, Paulus, Weeghmans; Olaerts, Ernens, Wijnen, Voorjans (84’ Magnetico), La Mantia; Cokgezen (87’ Stassen).
HEUR-TONGEREN: Vandecaetsbeek; Wagemans, Tans (71’ Dupain), Geurts, Quintiens; Hideg, Weckx, Dingenen, Otero Perez (78’ Libotte), Camara; Dango.
DOELPUNTEN: 2’ Cokgezen 1-0, 39’ Paulus 2-0, 68’ Voorjans 3-0.
GELE KAARTEN: 77’ Cokgezen.
SCHEIDSRECHTER: Arno Schepers.
TOESCHOUWERS: 350.

Verslag overige wedstrijden

3de speeldag : Spouwen-Mopertingen - Rc Hades Kiewit Hasselt  1 - 6

Hades had niet al te veel moeite om Spouwen-Mopertingen te verslaan. Man van de match was Convents, die drie keer scoorde. De jonge thuisploeg was niet opgewassen tegen de kracht en snelheid van de bezoekers.

Het had wat voeten in de aarde, maar gisteravond kon er met meer dan voldoende lichtsterkte gevoetbald worden in het Norbert Beulsstadion. Meteen de eerste thuismatch voor Spouwen-Mopertingen, dat met de herstelde Voorjans aan de aftrap verscheen. Bij de bezoekers ontbraken Put en Ella Ella. De match werd voorafgegaan door een minuut stilte voor bestuurslid Jef Loyen, die op 6 september op 77-jarige leeftijd overleed.

Net als in de openingsmatch tegen Lyra kon de partij voor Spouwen-Mopertingen nauwelijks slechter beginnen. Al na vijf minuten moest Grootaers zich omdraaien. Convents gleed op links de zestien in en liet de thuisdoelman met een schuiver kansloos. Nauwelijks een kwartier later verdubbelde hij de score met een gelijkaardige actie op de andere flank. “Wij hebben geen echte targetspits en moeten het hebben van bewegingsvoetbal. Ik krijg van de coach veel vrijheid en mag geregeld van vleugel wisselen, als de posities maar ingevuld blijven”, sprak de doelpuntenmaker. Spouwen-Mopertingen stond aan de grond genageld en moest de dominantie van de gasten ondergaan. Af en toe prikte geel-blauw tegen, maar iedere offensieve actie strandde voor de grote rechthoek. Het team van Wim Hayen begon enthousiast aan de tweede helft en werd snel beloond met een goal van Ernens. De lokale vreugde was van korte duur. Convents maakte er met een subtiele lob 1-3 van en even voorbij het uur nam Caubergs alle twijfel weg. Verbeeck en Claes legden de eindcijfers vast. Grote verslagenheid bij Spouwen-Mopertingen, maar versterking ligt niet voor de hand. “Welke spelers met een meerwaarde zijn nu nog vrij?” vraagt technisch directeur Jan Schoefs zich af.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Weeghmans, Haenen, Ernens, Paulus, Magnetico (41’ Clemens), Olaerts, Voorjans, La Mantia, Cokgezen, Poell (46’ Stassen)
HADES: Gijbels, Gueroui, Claes, Bongiorno, Verbeeck, Celen, Jacquemyn, Wang (79’ Vandermeeren), Vanratingen (82’ Cascio), Caubergs, Convents (72’ Bartels)
DOELPUNTEN: 5’ Convents 0-1, Convents 0-2, 47’ Ernens 1-2, 50’ Convents 1-3, Caubergs 1-4, 83’ Verbeeck 1-5, 89’ Claes 1-6
GELE KAARTEN: 25’ Poell, 61’ Weeghmans, 81’ Bartels
TOESCHOUWERS: 250
SCHEIDSRECHTER: Timmermans

4de speeldag : Lyra-Lierse Berlaar - Spouwen-Mopertingen  2 - 1

Ondanks de nipte nederlaag een hoopgevende prestatie van de bezoekers, zonder Voorjans en Bostanci. De match kon voor geel-blauw niet slechter beginnen: 1-0 na vijf minuten. Lyra had in de aanvangsfase overwicht, maar Spouwen-Mopertingen kwam steeds beter in de match en maakte net voor de pauze gelijk via Ernens. Rond het uur zette Adesanya de eindstand op het bord.

LYRA: Maes, Balbi, Vets, Kil, Lambreghts, Weuts, Swaegers (15’ Van Goylen, 88’ El Mokadem), Van den Brande, Jacobs, Peffer, Adesanya (85’ Nijs).
SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Olaerts, Haenen, Ernens, Paulus, Magnetico, Weeghmans, Wijnen (85’ Bollen), La Mantia, Cokgezen, Poell (76’ Stassen).
DOELPUNTEN: 5’ Peffer 1-0, 40’ Ernens 1-1, 58’ Adesanya 2-1.
GELE KAARTEN: Vets.
TOESCHOUWERS: 300.
SCHEIDSRECHTER: Vandevenne.

3de ronde Beker van België : Esperanza Pelt - Spouwen-Mopertingen  5 - 3

In een open wedstrijd, gekruid met liefst acht doelpunten, nam Esperanza Pelt zaterdagavond de maat van het hoger geklasseerde Spouwen-Mopertingen: 5-3. Pelt treft in de vierde ronde Heur-Tongeren. “Opnieuw een goede test”, reageert Pelt-coach Mathieu Mertens.

Spouwen-Mopertingen nam het openingskwartier voor zijn rekening, Paulus zorgde vanop de stip voor de verdiende openingstreffer. Maar dan vielen de bezoekers stil en nam Pelt over. Van Rijswijk - die de bal in één tijd op de slof nam na een vloeiende combinatie met Ponet - en Vandenputte keerden de rollen nog vóór de rust om: 2-1.

Na de pauze drukte Esperanza door. Smolders scoorde de 3-1 met een achterwaartse kopbal en Cinti presenteerde Vandenputte zijn tweede van de avond. Na die 4-1 liet Pelt wat druk van de ketel, daarvan profiteerde Cokgezen - op aangeven van Magnetico - om nog tweemaal te scoren: 4-2 en 5-3. Tussendoor trof de thuisploeg wel nog raak via Putzeys (5-2) en miste Van de Kerkhof een strafschop (fout op Meeus).

Bij Spouwen-Mopertingen kwam de nederlaag hard aan. Aanvoerder Didier Haenen: “Wij misten drie basisspelers, maar dat mag geen excuus zijn. De rest moet er ook staan. Onze kern is wel smal. Misschien is onze ploeg wel wat jong. Bovendien heeft Pelt een goede ploeg. Twintig minuten hebben wij het spel gemaakt. Tot de gelijkmaker viel. Toen werden de rollen omgekeerd. We leden toen te veel balverlies en dat kostte ons energie. Wij wilden dat voetballend oplossen. Na de rust slikten wij te snel een nieuwe tegengoal en na de 4-1 mochten de boeken dicht.”

ESP. PELT: Vanhengel, Joosten, Van de Kerkhof, Cinti, Meeus, Van Rijswijk (37' Putzeys), Palmans, Goossens (78' Brouwers) , Smolders (71' Doms), Ponet, Vandenputte.
SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Paulus, Ernens, Magnetico (81' Da Costa), Cokgezen, La Mantia, Wijnen, Bostanci, Haenen, Stassen (66' Bollen), Olaerts.
DOELPUNTEN: 15' Paulus (strafschop) 0-1, 19' Van Rijswijk 1-1, 25' Vandenputte 2-1, 52' Smolders 3-1, 60' Vandenputte 4-1, 70' Cokgezen 4-2, 86' Putzeys 5-2, 89' Cokgezen 5-3.
GELE KAARTEN: Van de Kerkhof, Meeus, Vandenputte, Ernens.
STRAFSCHOPPEN: 15' Paulus (omgezet), 75' Van de Kerkhof (gemist).
SCHEIDSRECHTER: Huygen.
TOESCHOUWERS: 200.

2de ronde Beker van België : Spouwen-Mopertingen - Montignies  4 - 0

Spouwen-Mopertingen speelde zondag in de bekerwedstijd tegen Montignies meer dan een helft met tien tegen elf. Weeghmans moest net voor de pauze naar de kant na een tweede gele kaart. Toch haalde de thuisploeg het vrij makkelijk. Lance Voorjans opende al vroeg de score en verdubbelde nog voor het halfuur de voorsprong: 2-0.

Na de pauze deed Reda Cokgezen er twee doelpunten bij: 4-0. Een opsteker voor coach Wim Hayen, de opvolger van Jan Schoefs. Ondanks een beperkte kern slaagde hij erin een herkenbaar spelpatroon in zijn ploeg te slijpen. Daarin is een speciale rol weggelegd voor de jonge Glenn Ernens, die vanuit de defensie de opbouw aanstuurt.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Weeghmans, Ernens, Haenen, Paulus, Wijnen (76’ Bollen), Olaerts , Voorjans, Bostanci (76’ Stassen), Cokgezen, Poell(46’ Magnetico).
MONTIGNIES: Durot, Carboni, Tulli, Pedini, Pizzinato, Mesrouri, Crainich, Gaspard, Bodson, Bah, Arcangeli.
DOELPUNTEN: 9’ Voorjans 1-0, 25’ Voorjans 2-0, 58’ Cokgezen 3-0, 63’ Cokgezen 4-0.
RODE KAART: 43’ Weeghmans (2x geel).